Protecció climàtica: llum i energia per a Kenya

ERGO i Munic Re s'han compromès a protegir el clima i afavorir l'ús de l'energia renovable, especialment en regions remotes

Durant els últims mesos, s'han llançat dos projectes d'energies renovables: quioscos solars per a regions independents de la xarxa i subvencions per a plans de negoci a favor del medi ambient. Un dels objectius de les activitats socialment responsables del grup és el repte que imposa el canvi climàtic. Continua llegint per conèixer la col·laboració exitosa que van llançar la tardor de 2017 amb SOLARKIOSK i Climate-KIC!

La localitat de Wath Onger, al comtat de Migori County, a l'oest de Kenya, està molt allunyat de les ciutats turístiques més populars com Mombasa o del famós parc nacional amb la seva característica vida salvatge. És a milers de quilòmetres de qualsevol de les principals ciutats del món. Si se'n consulta l'adreça en els tradicionals plans de rutes per l'Àfrica, et portaran a Nairobi per agafar l'autopista Trans Sàhara número 1. La veritat és que sembla tota una aventura!

Les petites cabanyes a la línia de la carretera semblen les peces de coloraines d'una polsera. La terra és d'un color vermell oxidat, els refugis s'intercalen amb els arbres, les cabres pasturen i hi ha un munt de nens jugant. Al començament del desembre de 2017, un dimarts, amb les temperatures prop dels 30 ºC, va passar una cosa molt especial a Wath Onger County.

Un quiosc solar enmig d'un terreny kenyà

La comunitat local va celebrar la inauguració d'un quiosc que funciona amb energia solar, denominat E-HUBB. Aquest projecte forma part de la iniciativa conjunta de protecció climàtica de Munic Re i ERGO.

La regió, ubicada a la part occidental del país, al llac Victoria, està dominada per l'agricultura i la xarxa elèctrica està poc desenvolupada. L'electricitat que produeixen unes plaques solars instal·lades al sostre permet als habitants recarregar els telèfons mòbils, accedir a productes solars de qualitat i béns de consum i, fins i tot, accedir a internet. 

 

Es tracta d'un servei crucial a les àrees més remotes de Kenya, on la gent ha de caminar durant hores, o fins i tot dies, per arribar a un lloc que ofereixi energia per carregar els seus aparells. 

A diferència d'Europa, a Kenya no hi ha una xarxa elèctrica completa i només disposa de plantes energètiques a gran escala. En canvi, els generadors de dièsel es fan servir molt a la regió per produir electricitat. Malgrat que són molt versàtils, produeixen emissions molt perjudicials. 

Ara, gràcies a E-HUBBS, aquestes emissions es reduiran. Igual que es fa amb l'electricitat, aquest peculiar quiosc ven energia solar i altres productes que bé es podrien considerar protectors climàtics, com és el cas de les llanternes. A finals de 2017, ja havien obert cinc E-HUBBS amb el suport d'ERGO i Munic Re. 

Els vilatans hi estan d'acord: els quioscos amb estil definitivament són una benedicció. No només els ofereixen productes d'ús quotidià com farina, arròs i sucre, sinó que també emmagatzemen diversos productes d'energia solar com llums, ràdios i estufes que utilitzen fins a un 50% menys de llenya. L'ús de productes solars també substitueix altres combustibles fòssils com el dièsel o el petroli, cosa que redueix les emissions perjudicials de diòxid de carboni.

L'empoderament de les dones

L'agradable cara darrere del taulell del quiosc pertany a Zainabu Akoth, de 21 anys, casada i amb fills. Ella ja tenia una experiència anterior fent-se càrrec d'una petita botiga: M-pesa, que utilitzava un sistema de pagament de mòbil kenyà que fan servir el 80% dels usuaris de telèfons mòbils de Kenya. Amb aquests antecedents, Zainabu Akoth sap perfectament com en són, d'importants, els subministraments fora de la xarxa elèctrica. Quan va sentir parlar dels plans sobre el nou quiosco, va sol·licitar la plaça i va aconseguir la feina.   

Akoth ha planejat que el seu quiosc vagi més enllà, és a dir, que no se centri només en l'abastament general sinó que també ofereixi carregar dispositius mòbils. A més, vol oferir altres serveis, com fotocopiador i escanejar documents. A més, les prestatgeries del quiosc estan plenes de menjar i begudes, perquè els consumidors puguin comprar el que necessiten cada dia sense fer una gran inversió. Uns productes que ocupen molt poc espai al seu quiosc solar. 

Cuina d'energia solar

El producte solar preferit d'Akoth és una cuina que funciona únicament amb l'energia del sol. Una ràdio posa un fil musical al quiosc, i a la televisió es projecten anuncis de productes solars. Així que, què ha aportat el quiosc a Wath Onger? “Electricitat, llum, més botigues…”, diu Akoth.

“Un únic E-HUBB pot oferir energia a 25.000 clients”, expliquen experts de SOLARKIOSK. La companyia berlinesa ja actua en gairebé una dotzena de quioscos solars en altres parts de Kenya. 

Molt per oferir a la comunitat del poble

Tots els clients de quioscos també estan fent alguna cosa pel medi ambient, i la seva contribució és mesurable: durant els primers quatre mesos, els cinc E-HUBB van generar al voltant de 4.200 kWh d'energia neta i es van estalviar 1.200 kg de CO2.

A més, els quioscos han creat onze nous llocs de treball: cinc gerents de quioscos, guàrdies de seguretat i un gerent d'àrea. La gent gran del poble, en particular, valoren aquesta contribució a la comunitat. Un ancià del poble de Sibouche va posar èmfasi en com se'n beneficia el poble en conjunt: "Un poble amb un E-HUBB es percebrà com un mercat segur i dinàmic". La competència també roman relaxada. Molts comerciants veïns es beneficien dels clients que atrauen els quioscos. 

Una revisió intermèdia inicial

Els E-HUBB a les cinc aldees han funcionat molt bé i estan ajudant a convèncer les persones que utilitzin energia solar i productes que funcionen amb energia solar: és la seva contribució a la lluita contra el canvi climàtic.