DKV i Ajuda en Acció presenten un programa innovador per prevenir l'obesitat infantil a través de les escoles

Les dues entitats posen en marxa una innovadora proposta d'àmbit comunitari per prevenir el sobrepès i evitar l'obesitat en la infància, que integra alumnes, pares i mares i la comunitat educativa.

DKV i Ajuda en Acció, en el marc del programa Aquí también, han presentat aquesta tarda en un acte a Cornellà de Llobregat la tercera edició del projecte Hábitos alimenticios y vida saludable para niños, niñas y familias en riesgo de exclusión social en España, un innovador programa de tallers per contribuir a la prevenció del sobrepès i evitar l'obesitat infantil des de l'àmbit escolar.

A l'acte hi han assistit la Sra. Montserrat Pérez, tinent d'alcalde d'Educació i Política Social de l'Ajuntament de Cornellà; el Sr. Miguel García, director de Comunicació i Negoci Responsable de DKV; la Sra. Marta Marañón, directora de Relacions Institucionals de la Fundació Ajuda en Acció; el Dr. Rafael Casas, psiquiatre i consultor en salut especialitzada en obesitat infantil; la Dra. Conxa Castell, cap del Servei de Promoció de Vida Saludable de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, i el Sr. Eduard Cirera Prats, director de l'Institut Cornellà.

El projecte, que es desenvoluparà durant el curs escolar 2018/2019, dona continuïtat a la col·laboració entre DKV i Ajuda en Acció i consolida el treball efectuat en les edicions anteriors, atesos els resultats positius i l'impacte generat a l'Aragó (Zaragoza) i Catalunya (Cornellà del Llobregat). Per això es manté una proposta de treball que incideixi en la promoció d'hàbits alimentaris i vida saludable en els mateixos territoris, mitjançant la posada en marxa de 33 tallers formatius que imparteix la Fundació Alicia en què s'implicarà diversos grups d'interès.

Segons l'OMS, Espanya és un dels 6 països de la Unió Europea amb un índex més elevat d'obesitat infantil, el 40% dels nens espanyols té sobrepès i 1 de cada cinc nens i nenes té obesitat. Aquest problema de salut pública afecta tota la societat en el seu conjunt i provoca greus malalties i seriosos problemes psicosocials i fracassos educatius.

Per tant, les estratègies i la forma d'abordar aquesta qüestió han de ser conjuntes des de tota la societat, mitjançant un esforç col·lectiu i la cooperació de tots els actors possibles. Per aquest motiu, els tallers desenvolupats en el marc d'aquest projecte s'inclouen en una proposta d'àmbit comunitari, que impulsa la col·laboració entre diferents actors del territori. Les activitats no incideixen únicament en l'alumnat (de primària i secundària) sinó que treballen també amb el professorat, les famílies i les entitats, desenvolupant així tot el potencial educatiu de la comunitat i incrementant el treball col·laboratiu al voltant d'una temàtica tan important i transversal com són els hàbits de vida saludables.

Els problemes de malnutrició afecten de manera més directa les persones més desafavorides de la societat, a les quals donen suport DKV i Ajuda en Acció lluitant contra les desigualtats i els factors que intervenen en la transmissió intergeneracional de la pobresa a Espanya. En declaracions de Miguel García, director de Comunicació i Negoci Responsable de DKV,DKV, a més de col·laborar en aquest projecte de la mà d'Ajuda en Acció i la Fundació Alicia, treballa per prevenir i reduir el sobrepès i l'obesitat infantil a través del programa #Apptívate, un projecte que reuneix diverses accions que cerquen influir nens i joves, però també famílies, les escoles, les administracions i tots els agents implicats per tal de provocar un canvi d'hàbits i d'estil de vida de nens i adolescents, relacionats amb l'alimentació i l'activitat física.”

Per part seva, Marta Marañón, directora de Relacions Institucionals de la Fundació Ajuda en Acció, ha afegit: “La col·laboració amb DKV fa possible que Ajuda en Acció promogui condicions de vida saludable entre nens i nenes, així com les seves famílies, en el marc del nostre treball per combatre la desigualtat social i la pobresa infantil”.