El compromís de 40 fotoperiodistes davant els conflictes del nostre temps

La mostra es presenta a la Sala 3 del Palau Robert del 7 de setembre d'aquest any fins al 10 de febrer del 2019.

“Creadores de conciencia” és un projecte que ha produït la companyia d'assegurances DKV amb motiu del 20è aniversari de les seves accions de responsabilitat social, que a Catalunya gaudeix del suport de la Generalitat de Catalunya. La mostra comença el recorregut al Palau Robert de Barcelona —del 6 de setembre al 10 de febrer del 2019— i posteriorment anirà a Madrid, Zaragoza i València.

"Creadores de conciencia", comissariada per Chema Conesa, reuneix el treball de 40 fotoperiodistes, alguns amb una llarga trajectòria, com en el cas de Gervasio Sánchez, Kim Manresa, Sergi Cámara, Clemente Bernad o Sandra Balcells, i d'altres de més joves, com Javier Corso, Manu Brabo, Samuel Aranda, Bernat Armangué o Lurdes Basolí. Les 120 fotografies que es presenten a l'exposició s'han publicat als mitjans de comunicació més importants del món. Les imatges donen a conèixer realitats inquietants de llocs llunyans com Síria, Colòmbia, Veneçuela, l'Iraq, Egipte..., així com situacions que vivim al nostre barri o ciutat. Alguns dels fotògrafs han desenvolupat la seva tasca a la mateixa ciutat on viuen.

L'exposició, a més de remoure consciències, ret homenatge a una generació de fotoperiodistes que ha reflectit amb imatges moments transcendentals de la història recent, de vegades en situacions precàries i assumint riscos. Una tasca molt important, en moments històrics agitats i convulsos, que no ha aconseguit sempre un reconeixement just. És per això que DKV ha apostat per aquesta iniciativa per celebrar el 20è aniversari del seu programa de responsabilitat social, amb l'objectiu d'abordar les temàtiques que s'han tractat durant aquests vint anys, com ara els problemes del canvi climàtic, malalties, salut, discapacitat o col·lectius socialment marginats.

Reporters Sense Fronteres també participa en el projecte i rebrà tots els beneficis que es recaptin amb la venda del catàleg de l'exposició.

El criteri per seleccionar els 40 fotògrafs ha estat que estiguessin en actiu directament o en funcions fotogràfiques professionals i que continuessin el vincle amb la fotografia feta per comunicar en premsa o en qualsevol altre suport. També es va considerar que la seva trajectòria estigués avalada pel temps, la dedicació i la professionalitat, que haguessin aconseguit algun premi o reconeixement i que l'excel·lència de la fotografia estigués perfectament representada. Finalment, es van escollir tres fotos de cada fotògraf amb la idea de compondre una col·lecció que intentés dibuixar un mapa dels problemes del nostre temps.

FOTÒGRAFS

Samuel Aranda, Bernat Armangué, Walter Astrada, Sandra Balsells, Lurdes R. Basolí, Javier Bauluz, Clemente Bernad, Pep Bonet, Manu Brabo, Olmo Calvo, Sergi Cámara, José Cendón, José Colón, Javier Corso, Ricky Dávila, Juan M. Díaz Burgos, Ricardo García Vilanova, Antonio González Caro, Diego Ibarra Sánchez, Sebastian Liste, JM López, Andoni Lubaki, Kim Manresa, Enric Martí, Andrés Martínez Casares, Maysun, Fernando Moleres, Alfonso Moral, Emilio Morenatti, Daniel Ochoa de Olza, Ana Palacios, Santi Palacios, Judith Prat, Abel Ruiz de León, Rafael S. Fabrés, Gervasio Sánchez, Carlos Spottorno, Rafael Trobat, Guillem Valle i Mingo Venero.